Дарко Тасевски пред 7dnilevski.com: С удоволствие бих се върнал на „Герена“ един ден

Снимка: Личен архив на Дарко Тасевски
Дарко Тасевски бе сред играчите, които изведоха Левски до последната титла през 2009 г. Той е един от най-добрите плеймейкъри на „сините“ от близкото минало. Двамата с Гара Дембеле бяха създали убийствен тандем, който поразяваше противниковата врата с лекота. След това мина през Израел, а от 2014 г. насам се подвизава в Тайланд. 32-годишният халф а Дарко има да храни доста гърла. Той и съпругата му Ромина имат три деца – Дария, Давид и Антонио. Решихме да потърсим любимеца на Сектор Б, за да му зададем Вашите въпроси, които вие зададохте в нашата фейсбук страница към македонеца. Ето как протече интервюто ни с него.
– Господин Тасевски, здравейте. Причината да Ви потърсим е големият интерес от страна на феновете към интервю с Вас. Вие сте един от играчите на Левски, които станаха за последно шампион със „сините“ през 2009 г.
Първият ни въпрос към Вас е:
–  Следите ли ситуацията в Левски сега?
–  Естествено, че следя. Гледам мачовете, когато мога, но не както преди, когато имах повече приятели в отбора. От моето време остана само Божидар Митрев.
–  Какво знаете за Делио Роси и одобрявате ли методите на работата му в момента в Левски?
– Всички знаем, че е голямо име и с идването му в Левски популярността на клуба стана по-голяма. Но към момента е само, защото като развитие и игра Левски, дори е позле и от преди, а трябва да отбележим, че се взеха много нови футболисти.
– Какъв съвет бихте дали се на феновете на Левски?
– В момента и аз съм само един от феновете на Левски и остава само да се надяваме, че ще дойдат по-добри времена.
– Какво е мнението Ви за отбора на Левски към този момент?
– Не му отива на нашия любим отбор мястото, на което се намира в момента.
– Имало ли е момент, когато сте съжалявали, че напуснахте Левски?
– Смятам, че напуснах в правилния момент да си тръгна от Левски, даже закъснях с 1 година. След спечелването на шампионската титла и хубавите години в Лига Европа от отбора си тръгнаха ключови футболисти, като Гара Дембеле и Жоазиньо. Имаше спад в играта на отбора, също както и моята, и мисля, че това беше правилното решение тогава.
– Какво бихте посъветвали чужденците в отбора на „сините“, за да започнат да играят с хъс?
– Честно казано не знам. За това нещо няма как да бъде даден съвет. Или го има, или го нямаш този хъс за победата.
– Бихте ли се завърнал някой ден начело на Левски, като треньор?
– С най-голямо удоволствие бих се върнал един ден в Левски. Дали като треньор или като помощник, няма значение. Все пак има време за това. Сега смятам да поиграя още малко.
– Кой е най-запомнящият се момент от престоя Ви в отбора на Левски?
– На първо място винаги са победите срещу ЦСКА и европейските мачове пред пълни трибуни. А лично за мен, винаги ще помня головете срещу Литекс на „Герена“.
– Вярвали ли сте, че Левски ще остане толкова дълго време без никакъв трофей?
– Честно казано не. И особено без европейски мачове. По моето време беше провал, ако не се влезе в групите на Лига Европа поне… А сега даже е под въпрос самото участие в европейските турнири. Да не говорим за преминаване на първия кръг. 
– Има ли някакъв шанс, да се завърнете на „Герена“ като играч на този етап?
– На този етап няма как. Вече съм и на години. Тази година ставам на 34. Имаше такъв шанс преди 2 години. Казах на ръководството и на треньорите тогава, че имам желание да се върна, въпреки че имах и предложения от Тайланд за повече пари, но прецениха, че нямат нужда от мен и и подписах нов договор тук.
Вие преминахте през Израел, сега играете в Тайланд. Какво е положението в настоящият Ви клуб?
– Както се казва в момента доигравам… Разбрах се с ръководството тук да играя, докато мога и да помагам на отбора, а след това да продължа работа в клуба. Смятам, че мога още 2 години да играя. Все пак нивото не е като в Европа и по-лесно се играе тук.
– За Вас той е вторият клуб в тази страна, какво Ви задържа в Тайланд?
– Най-много ме задържа начина на живот и възможността за развитие на моите деца. Тайлдане е една прекрасна страна. И разбира се финансите. В последните години доста се инвестира във футбола тук.
– Женен сте за българка, с която имате три деца. Как се чувствате в Тайланд? Говорят ли те езика ви?
–  Децата се чувстват прекрасно. Най-много заради тях се задържахме тук толкова дълго. В момента те говорят най-добре английски, защото ходят в английско училище. Бъркат малко македонски и български. Също така започват да говоря и по малко тайландски.
– И на последно място, как виждате близкото бъдеще? След като прекратите с футбола, ще се насочите ли към треньорската професия?
– Да току-що изкарах треньорски лиценз „Б“. Ще видим какво ще става в бъдеще.
– Благодаря Ви за това интервю. САМО ЛЕВСКИ.
– Аз също Ви благодаря. САМО ЛЕВСКИ.
Снимка: Личен архив на Дарко Тасевски

Related posts

Leave a Comment