Емил Велев: Всеки българин ще се справи по-добре от Роси

 

Емил Велев е последният треньор, направил Левски шампион. Това се случи през 2009 година, а оттогава „сините“ не са печелили нито един трофей. Наскоро две от легендите на клуба Кирил Ивков и Воин Войнов, обявиха, че Делио Роси трябва да бъде освободен, а само Кокала може да спаси Левски в този момент. Ето как Емил Велев коментира кризата на „Герена“ и предстоящия сблъсък с цска-София за Купата.

– Господин Велев, защо Левски натрупа три поредни загуби?

– Може би тонусът е паднал, след като отборът така или иначе не играе много успешно от началото на годината.  Няма баланс в тима, а многото промени допринасят за това. Отделно от това нивото на някои футболисти е паднало. Интересно защо се е случило това. Може би комуникацията е нарушена. Стават такива неща в клуб с толкова много легионери.

– Делио Роси обяви след загубата от Берое и след тази от Ботев, че поема вината. Не коментира обаче въпроси за оставка.

– Нормално е да каже, че вината е негова. Иска да не прехвърля напрежението върху футболистите. Това е правилно. Ръководството му е гласувало доверие и нямаше нужда да отговори на въпроса за оставка. Ако е много разочарован от себе си, би трябвало да я подаде. Засега очевидно това не е така.

– Ако бяхте на мястото на Роси, щяхте ли да хвърлите оставка след слабото представяне като цяло на отбора и след трите поредни загуби?

– Ще кажа само, че аз никога нямаше да стигна до това положение. Вярно е, че не съм в кухнята на клуба, но знам за какво става дума в Левски. Знам отговорността и факта, че винаги се работи под напрежение. Сигурен съм, че всеки един български треньор щеше да се справи по-добре от Делио Роси в Левски. Повтарям – всеки един.

– Какво очаквате от първия сблъсък между Левски и цска-София за Купата на България?

– Надявам се „сините“ да победят, но не очаквам още от първия мач всичко да се реши. По-добре е за Левски, че този полуфинал ще се реши в два мача. Мачовете между двата отбора са доста оспорвани, въпреки че победите по-често са за другия отбор. Левски ще получи предимство в сблъсъка, ако Роси заложи на повече българи в състава, които знаят значението на тези мачове. Не искам да давам съвети на италианеца, защото знам, как ще се приеме това.

– Миналия сезон Левски пак завърши на трето място, но с български треньор и футболисти с много по-ниски заплати. Сега с Роси, Обертан и компания „сините“ май ще изпуснат и третото място…

– Вярно е, че третото място се изплъзва, което не е хубаво. Друг е въпросът, че дори и да се класира на финал за Купата на България, Левски няма да е сигурен победител в него. Казвам това, защото много хора приемат този полуфинал за финал. Славия не е за подценяване, а какво да кажем за Ботев Пловдив, който последно би „сините“ с 10 човека, а миналия сезон грабна купата с победа над Лудогорец на финала? Да се върна на миналия сезон, когато стратегията на клуба, беше коренно различна – залагаше се на юноши. Може би трябваше да се даде повече време на тази стратегия, а не да се зачерква рано и да се вземат 14 чужденци.

– Легендите Кирил Ивков и Воин Войнов поискаха Вие да наследите Делио Роси в Левски.

– Поласкан съм от Ивков и Войнов. Те ми знаят качествата и характера. Знаят, че съм непримирим и се боря с всички сили и докрай. Помня, че докато водех Левски, всички очакваха да си подам оставката след едно 0:3 от Локо София на „Герена“. Аз обаче не го направих, защото осъзнавах потенциала на отбора, а в края на сезона бяхме шампиони. Вярвам, че Ивков и Войнов са казали това не случайно. Бих им оправдал доверието. Никога не ме е било страх да поемам отговорност и да се случват нещата.

„ММ“

Related posts

Leave a Comment