Боян Йоргачевич пред 7dnilevski.com: Силата на Левски е голяма точно, колкото подкрепата на феновете

Буквално часове преди един от най-важните мачове за Левски през тази година, нашият главен редактор се свърза по телефона с голямото „синьо“ сърце – един от най-сърцатите вратари на „сините“ Боян Йоргачевич. Той беше въодушевен и даде своята морална подкрепа на отбора и на феновете чрез това интервю. Ето какво каза любимеца на Сектор Б пред нашата медия.

– Здравейте, г-н Йоргачевич, къде Ви откриваме в момента и как се чувствате?

– Здравейте. Откривате ме в Италия. Гостувам на моя приятел Един Джеко, който както знаете, е играч на Рома. Имах честта да присъствам на този исторически мач, който изиграха Рома и Барселона и за радост на Джеко, Рома спечели и отстрани по един категоричен начин Барселона. Чувствам се много добре.

– След оттеглянето Ви от футбола, с какво се занимавате към момента? 

– Когато прекратих активната ми кариера на футболист, реших да открия футболна академия в гр. Шабац, който е на 80км от столицата Белград. Построих изцяло нов комплекс, в който инвестирах над 1 милион евро. Продължавам да го развивам, все още има строителство дори. Заложил съм на деца от 7 до 19 годишна възраст. Работя в този център като управител и като треньор. Чувствам се невероятно, защото ще изграждаме млади футболисти.

– Следите ли случващото се около Левски? Продължавате ли да се интересувате от отбора и гледате ли мачове на „сините“?

– Следя мачовете на Левски и знам всичко, което се случва покрай отбора. Сутрин се събуждам и веднага след като целуна децата за закуска, започвам да чета българските медии в интернет. Добре знам, кой може да играе и кой не може. Снощи стисках палци на Рома, заради Един, а днес стискам палци на моите приятели от Левски. Минават месеци и нито за един момент, откакто приключих да играя за Левски не съм спирал да се интересувам от клуба. Съжалявам, че приключих кариерата си по този начин, но моето сърце е там, аз обичам много този отбор. Моралната ми подкрепа ще им дойде в плюс. За Левски трябва да се живее и да се умре. Сега се занимавам с лиценза ми за треньор и мисля, че един ден ще се върна в Левски. Това е моето желание и моята мечта. Говоря с Милош Цветкович и смятам, че другата седмица може да дойда до София и да гледам мач на живо, и да подкрепя Левски.

– Господин Йоргачевич, с оглед на това, че Вие сте запален левскар и както казахте вече, сте наясно със ситуацията в отбора. Как ще коментирате факта, че от последните 4 срещи „сините“ спечелиха само 1 точка от възможни 12? 

– Да, знам всичко за това. Когато е ден за мач, аз съм по-изнервен от футболистите, повярвайте ми. Когато спечелим, аз съм най-радостен, а когато загубим, аз съм най-тъжен от всички. Приемам всичко доста лично. Знам, че последните ни мачове не бяха от най-добрите, но Левски не е просто футболен отбор, а една светиня. Моля се на Господ всеки ден Левски да се върне в правия път и да се завърне силно в Европа и да започне да играе много по-добре в България.

– Привържениците на отбора вече започват да губят търпение и много от тях обвиняват треньора в това, че изповядва много дефанзивен стил на игра, който не подхожда на отбор като Левски. Какво бихте ги посъветвали?

– Мисля, че в модерния съвременен футбол вече все повече се възлага на дефанзивния стил. Не виждам проблем в това да се залага на подобна тактика, стига тя да е печеливша. Смятам, че Делио Роси въобще не е най-важният в този момент, а подкрепата на публика. Той ще си отиде и ще дойде друг. Едно е важното и това е Левски, разберете го.

– Но повечето от феновете вече поискаха оставката на италианеца и смятат, че вината за загубите, които се натрупаха напоследък е негова?

– Вижте, бих искал да отговоря на този въпрос по един малко по-различен начин. Ще се обърна към феновете на Левски и ще им кажа: – Колкото е голяма вярата ви в Левски, толкова ще бъде силен отбора днес и утре. Уверявам Ви, наистина няма никакво значение, кой е треньор точно в този момент.

– Като стана въпрос за тактика и стил на игра, Вие знаете, че Левски привлече шестима нови футболисти само през зимната пауза. Какво е Вашето впечатление за тях и как бихте коментирали тези трансфери?

– Връщате ме малко назад във времето, защото този въпрос ми бе зададен и преди няколко години. Тези футболисти, които идват в Левски, задължително трябва да имат качества. Най-важното е да не се сменят на всеки 5-6 месеца, а ключът към успехите е да не се продават футболисти поне една година и да се изгради гръбнак на този отбор. Говоря не със сърце, а с разум, защото футболистите на Левски винаги ще получават моята подкрепа като фен, но гледам умно на нещата и футболистите трябва да останат най-малко 1 година в отбора, за да имат време да се адаптират. Още нещо важно – всеки един футболист, който идва в Левски, той трябва да знае, къде идва. Всяко едно момче, което влиза в Левски, трябва да му се намери един човек и да му се обясни точно, какво значи Левски. Преди да се подпише договор с даден футболист той трябва трябва да е разбрал, на какво свято място идва. Разбираш ли къде си дошъл, ако не разбираш, не трябва да идваш. Ако не си готов да даваш сърце и душа на терена, ти не си готов да играеш за Левски. Няма никакво значение откъде идва този футболист, дали от Африка, Азия, Америка или Европа.

– Предстоят много важни мачове за отбора тази седмица. Символично гостуване на цска-София на националния стадион, след което домакинство на Лудогорец. Вие сте наясно, че Левски се прости с шансовете си за титла през тази година, тъй като изостава от лидера с доста точки. Трябва ли отборът да се съсредоточи сега изцяло върху спечелването на Купата на България, за да не запишат „сините“ още една „нулева“ година?

– Задължително трябва да спечелим купата. Трябва да се концентрираме максимално върху това. Математически трябва да погледнем на нещата и да спечелим това, което е възможно все още. Левски обаче трябва да играе всеки мач за победа, независимо от това, какви са шансовете на отбора за титла. Запомнете добре това е закодирано в ДНК-то на отбора. Не се играе само за пари. Ти играеш за себе си, за своето семейство и за всички фенове на Левски в цяла България, а това е много значимо.

– Кои са най-ярките Ви спомени от Вашия престой на „Герена“?

– Когато някой ми каже името на Левски, аз го преживявам много емоционално и всеки път, когато се сетя за Левски, аз мога да кажа, че съм преминал през моменти, с които много малко футболисти могат да се похвалят. Много ми е мъчно, че се разделихме, но от друга страна съм много щастлив от това, че съм бил част от един велик отбор. Всяка една минута в Левски е нещо, което всеки един футболист в света би искал да изживее. Моите деца също ще знаят за Левски, уверявам Ви. Смятам, че това е моят най-точен отговор на Вашия въпрос.

– На финала на нашия разговор, какво бихте искали да пожелаете на феновете на нашия любим отбор, буквално броени часове преди полуфинала за Купата на България?

– Искам да им пожелая много успехи. Бъдете живи и здрави. Помнете, че Левски – това сте вие, феновете. Подкрепяйте и обичайте отбора до последен дъх. Сърца и душа за Левски  София.

 

7dnilevski.com

Related posts

Leave a Comment