Федерико Тавола: Делио Роси изпитва страх от загубите (ВИДЕО)

Мениджърът на легендата на италианския футбол Франко Барези Федерико Тавола даде специално интервю за Канал 3, в което коментира и работата на треньора на Левски Делио Роси. Според него наставникът на „сините“ налага дефанзивен стил на игра заради всеобщия страх в италианските треньори от загуби.

– Може би най-известният италианец, който се занимава с футбол в България е Делио Роси. Какви са Вашите впечатления и ще имате ли възможност да се срещнете след мача с него, за да поговорите за футбол?

– Мога да кажа, че той е един много голям професионалист. Много добре е работил в Италия. Лично не го познавам, но предполагам че ще имаме възможност тези дни, след мача и да разговаряме.

– Нарасна ли популярността на българския футбол в Италия, след идването на Делио Роси в България?

– Не бих казал, че чак така се увеличи интересът, въпреки че България една страна, от която Италия много се интересува. Това помага естествено. Ние помним класирането на България през 1994 година и това ниво е останало. Последно време най-интересното е, че много млади български футболисти дойдоха в италианската Серия А във Фиорентина и в Болоня. Мога да кажа, след Божинов, ако тези млади момчета се докажат и покажат добри качества, това естествено ще увеличи вниманието към България, като първенство.

– Допада ли на италианците стила на футбол в България? Тъй като има голям интерес към младите футболисти и виждаме, какво става и с юношите на Славия. Може ли да кажем, че е по-лесно за един българин да се наложи в Италия, отколкото в Англия или Испания например?

– Физически – да, много добре могат да се представят в Италия, защото физически момчетата са добре сложени. В Италия шампионатът е по-силов, отколкото този в Англия и Испания. който е по-технически. Италия, Англия и Германия имат подобен на българския футболен стил, отколкото испанския.

– Споменахме на няколко пъти Делио Роси, може ли един италиански треньор като него да пожъне успех тук в България? Тъй като в момента мненията за него са твърде разнопосочни, в началото той започна добре кариерата си в Левски. След това имаше много критики заради типично италианския стил, заради защитния стил, който той налага в Левски и, който пък от една страна не се харесва на феновете.

– Това мога да кажа, че е един лимит на италианския футбол, където много голям стрес има треньорът, големи изисквания имат към него и затова той донякъде е, ако мога така да се изразя стресиран, за да не загуби никога. За съжаление италианският треньор в тази връзка трябва да играе по-защитна игра, а не да отива напред в нападение, да играе по-офанзивен футбол, както е примерно в Испания. Това е мотивът, който един фен не харесва, защото мачът става по-тактически и това не се харесва и на публиката естествено. В Италия, ако загубиш два мача и треньорът става директно под напрежение и го грози уволнение в тази връзка.

 

Related posts

Leave a Comment