ВСИЧКО ИЛИ НИЩО

Финалът за Купата на България днес ще изправи един срещу друг два клуба, които повече от 100 години водят битка помежду си. Левски категорично е по-титулуваният отбор, но Славия доминира още по-мощно, когато двата тима се срещат за Купата. От 8 турнирни битки между „сините” и „белите” 7 са в полза на тима от Овча купел. За първи път обаче преди мача Левски е толкова категоричен фаворит, а това се основава на солидната разлика в класите на футболистите на двата отбора. Не играчите обаче печелят трофеите, а отборите. Днешният мач е сбслъсък на две коренно различни стратегии. Иначе казано един срещу друг се изправят Made in Bulgaria vs. Легионерите. Славия ще започне мача единствено и само с българия в състава си. В същото време срещу тях ще излязат 9 чужденци в синьо. Със сигурност има привърженици и противници на двете стратегии. При всички положения обаче за изграждането на отбора на Левски са похарчени в пъти повече пари. Най-вероятно сумата платена на ръка на Габриел Обертан, за да дойде на „Герена” плюс годишната му заплата покриват парите, които „белите” харчат на сезон за БГ единадесеторката, която ще започне мача днес. Ето и сравненията между отделните линии на двата отбора:

ВРАТАРИТЕ

Тук битката категорично печели Георги Петков. Той има нужните качества, опит и всички останали детайли, които изграждат един качествен вратар. Стражът на „белите” е и номер 1 в изкуството на номерата. Неслучайно феновете се шегуват преди мача, че ако Славия поведе с 1:0 в 10-ата минута всичко ще свърши. От другата страна е Божидар Митрев, който допуска много грешки напоследък. Той е способен да изиграе голям мач и го е правил, но в последно време е изнервен от пропуските си, а това му пречи още повече.

ЗАЩИТАТА

Прохазка, Яблонски, Ейолфсон и Горанов са поне класа над К. Велков, Ст. Велков, А. Христов и Ст. Велчев. И двата отбора имат в защитната линия футболисти, които номинално са халфове. При всички положения обаче „сините” разполагат с много по-висока класа отзад. Тандемът Стефан Велков – Андреа Христов има качества, но все още е прекалено неопитен, за да се мери с Яблонски и Ейолфсон.

ХАЛФОВЕТЕ

И тук на хартия Левски мачка. Не е трудно са се направи сравнение между „сините” Тиам, Гомес и Нашименто и „белите” Карабельов, Узунов и Минчев. Трябва да отбележим, че Славия не разполага в центъра на терена с биткаджия като Тиам. Триото на „белите” е съставено от офанзивнк футболисти, които притежават добра техника и поглед върху играта. Проблемът е, че момчетата на Загорчич най-вероятно ще заложат на дефанзивна тактика, а там техниката не помага много-много. Добрата новина за „сините” е, че Гомес се разигра и започна да се разбира отлично с Нашименто.

АТАКАТА

Предимството отново е на страната на Левски. Най-големият коз на „сините” е Паулиньо, който играе страхотно и със сигурност ще създаде много проблеми на защитниците. Същото важи, ако Обертан се разиграе. Французинът безспорно е голямата звезда на Левски, но представянето му не е константно. Ако Габриел е на ниво днес Славия със сигурност ще загуби. Най-голямата фигура в атаката на „белите” е Галин Иванов. Той също не е толкова постоянен. Юношата на Левски е футболист, който може да вкара гол от нищото, но и да не пипне топката цял мач.

РЕЗЕРВИТЕ

Резервите са изключително важна част от един отбор. Неведнъж именно те са носили победите във важни мачове. На пейката на Левски определено има повече футболисти, които могат да обърнат мач – Кабрал, Панайотов, Вутов и Костов. При „белите” ситуацията е далеч по-бледа – Г. Йомов, Чунчуков, Ангелов и Шоколаров, но и това каре не е за подеценяване.

Димитър Димитров

Related posts

Leave a Comment