Васил Божков в откровено интервю за своята клубна принадлежност

Васил Божков почти сигурно ще бъде новият мажоритарен собственик на Левски. Това трябва да се официализира на 6 март, за когато е насрочено Общо събрание на дружеството. Тогава бизнесменът трябва да вземе акциите, които в момента се държат от Спас Русев. „Нове Холдинг“ вече излезе с прессъобщение, че именно той ще бъде новият финансов благодетел на „сините“, но пък не се уточни дали ще бъде и новият собственик.

Интересен факт е, че Васил Божков вече е бил футболен бос, но на големия съперник на Левски – фалиралото вече автентично ЦСКА. Така, дебатите около това чий привърженик е един от най-богатите българи са доста сериозни. 7dnilevski.com попадна на интервю на Васил Божков от 1995 г. То е взето от колегата Захари Николов и хвърля светлина около клубните пристрастия на новия „син“ бос.

– Г-н Божков, как бихте коментирали съобщението на Контролния съвет на ФК Левски? Не ми се коментира, неприятно ми е името на такава организация да се свързва със стил иди ми, дойди ми. Да разбираме ли, че бяхте избран в управителния съвет на Левски в труден за клуба момент, за да го подкрепите финансово, а сега парите от трансферите са накарали някои да прочетат… Устава? Това си остава за сметка на хората, които могат да си позволят гафове. Като левскар съм помагал на този обичан клуб и не съм претендирал за някакви си постове. Впрочем Левски не може да бъде бащиния на никого, всеки, който има честта да бъде избран в различните ръководни органи на клуба, е длъжен освен да работи за просперитета му, да се отчита каква работа е свършил и как я е свършил.

– Знае се, че на едно от заседанията на УС сте представили вижданията си за бъдещето на клуба. Може ли да ги коментирате?

– Няма да навлизам в подробности, но съм убеден, че сегашната организация вече изживява времето си. Това важи в пълна сила за финансите на клуба и за чисто организационните аспекти – сигурен съм, че Уставът на Левски е последна „грижа“ за някои от сегашните дейци. Моите разбирания са, че всеки – от президента до „последния“ в изборната листа- е длъжен да се съобразява с неговите норми. Никой не може да се поставя над интересите на клуба, никой, колкото и големи заслуги да има, не може еднолично да управлява финансите му. Вярно е, че големият футбол се прави с големи пари, но е задължително да се знае как се въртят тези пари, как се управляват. Не само да се изработи финансова стратегия, която не би позволила сътресения и безпаричие, както бе допреди месец, ни и да знае как се печели всеки лев и как се харчи… Така е по големите, „бели“ клубове по света, но…

– Да предположим, че Вие сте президент и давате парите?

– Омръзнаха ми тези глупости с президенти и вицепрезиденти, не мога да се блазня от парвенюшки псевдокариеризъм. Но ще отговоря на въпроса: хората, които дават парите, имат не само правото, ни и задължението да следят как те се управляват. Не както и да е, а в интерес на ФК „Левски“. В интерес на неговите успехи. Тези действия трябва да бъдат под контрол на изборните органи на клуба, а не примерно само на президент или спонсор. Защото Левски клуб на хилядите, той не е лична собственост. Президентите си отиват – великият „син“ клуб е вечен. Това не е само афиш.

– Какво очаквате от Общото събрание на Левски през септември?

– Като левскар мога само да се надявам, че ще се проумеят елементарни истини и ФК Левски ще създаде организационните принципи, необходими за днешния модерен ден на футбола. А иначе от дребнотемието – „кой какъв ще е“ въобще не се интересувам.

Instagram.com/7dayslevski

Facebook.com/7dnilevski

7dnilevski.com

Related posts

Leave a Comment