Време за мъже

Изминаха вече първите две срещи от подновяването на първенството. В неделя предстои трети двубои в рамките на седмица и то отново в София. На стадион “ Васил Левски „, по обяд, в 13:00 часа, отборът на народа приема отбора на цска-София. Това е и най-новото дерби на българския футбол. Противникът на 26-кратните шампиони е странна колаборация основно от два други отбора, а именно Литекс и фалиралото ЦСКА. Винаги между клубовете на Гриша Ганчев и Левски е имало напрежение, остро съперничество, много битка и вълнуващи сблъсъци. На негова страна са вече и голяма част от привържениците на някогашните “ армейци „, което придава по-различен привкус на този двубои и това го прави дерби, но не и “ вечно“. Проблемите и напрежението, които са обвзели отбора на Левски през последните месеци и драматично ескалираха от началото на годината, вече намаляват и постепенно възпитаниците на Дерменджиев започват да обръщат повече внимание на това какво се случва на терена, а не около него.

В неделя основните битки ще са три – на футболното игрище, на скамейките и на трибуните. Играта на левскарите в първите два мача не е много убедителна по ред причини и едва ли ще има промяна в нея още този двубой. Не се очакват и никакви изненади в стартовия ни състав. На вратата ще е Ники Михайлов, пред него Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш и капитанът Иван Горанов. В средата Хали Тиам и Мартин Райнов, а тримата зад Станислав Костов ще са Жерсон Кабрал, Паулиньо и Давиде Мариани. С мачовете си до сега Ники вдъхна повече спокойствие в отбора. Няма сгрешено излизане, нито колебливо спасяване, а във въздуха е пълен господар. Събрал много опит в чужбина и в националния отбор, умело ръководи защитата. Пред него Яблонски и Рейш редуват стабилни с колебливи намеси. В неделя ги очаква сериозно предизвикателство в лицето на високия и бърз Али Соу, но успокояващото е, че Яблонски именно в дербитата прави най-силните си мачове. Много по-колебливи обаче са бековете, откъдето идват предимно опасностите за вратата на Левски. Цветкович и Горанов компенсират с много тичане и борба за всяка топка. Трябва да са изключително внимателни в неделя, тъй като в техните зони се очакват най-много проблеми, причинени от Едвин Джеси, който изпъква с бързина и техника, а определено е играчът в най-добра форма за цска-софия. Именно сега отборът има нужда от най-доброто лице на своя капитан Гури. В средата на терена би трябвало „сините“ да са владетели и да неутрализират без проблеми основната фигура на отбора, който се подвизава на „Българска армия“ – Тиаго. Още в началото на мача е нужно да му се вземе страха от Тиам и Райнов, дори с риск за картон. Така стигаме и до триото зад Костов, чиято задача е да разбият и без това най-слабото звено на противника – защитата им. Единствено Бодуров е стабилен, но сам няма как да компенсира неопитните и нестабилни бекове, както и бавния, несигурен Чорбаджийски. В този мач именно Кабрал и Паулиньо могат да са водещите фигури срещу защитници под тяхното ниво. От Мариани се очаква да играе, както в последните два двубоя – да участва във всяка атака на 26-кратните шампиони и да намира пространствата между бранителите, извеждайки между тях по-бързия и маневрен Костов.

Очаква се студено и неприятно време, както и тежък терен, по-твърд от нормалното. Това ще е предпоставка топката да се ускорява много и да има по-малко технични отигравания. Основно ще се залага на единоборства и повече битка по игрището, което в този момент би трябвало да е в полза на „сините“, с оглед на физически по-здравите им футболисти. На терена играчите ще покажат кои са по-подготвени, мотивирани и можещи. Тук победата зависи само от тях, а със сигурност те я искат. Другите две битки, които са извън терена, вече са спечелени. До страничната линия всичко е на страната на треньора Георги Дерменджиев. Той е специалистът , човекът с интелект, класа, опит и успехи. Докато от другата страна стои , често подскачащият постоянно недоволстващият Любо Пенев. Последната битка, която Левски трябва да спечели най-категорично, е тази на трибуните. Това е богатството на отбора на народа, за което си мечтаят всички други отбори. Феновете отиват да подкрепят отбора си от любов към него, а не като другите – от омраза към противника. На левскарите не се налага да им се подаряват билети и екскурзии до София, за да пълнят секторите, само за да пише в статистиката за мача по-голямо число срещу „посещаемост „. Левскарите отиват, защото обичат ! И така… две от три битки вече са ги спечелили. Остава тази на терена. Всички я искат, не защото Левски ще стане втори, не защото се изправят срещу микс от два отбора, техни дългогодишни дразнители, а защото за Левски успехът е наистина постоянна цел.

instagram.com/7dayslevski

facebook.com/7dnilevski

7dnilevski.com

Related posts

Leave a Comment