Левски запуши устите на душманите си. Рекордна посещаемост през тази година

Левски загуби безславно от Лудогорец с 0:2 пред препълнените трибуни на „Герена“. Така напът да отиде в небитието е поредната уж директива, че „сините“ ще стават шампиони, а съперниците им ще бъдат клани от съдиите.

Тази теза обаче вече не е на дневен ред. Левски загуби и всички, които го ненавиждат, се успокоиха. В часовете след мача единственото позитивно, което се говори, включително и сред самата „синя“ общност, се отнася до публиката. И наистина от нея нямаше какво повече да се иска. На „Герена“ срещу Лудогорец имаше толкова хора, колкото стадионът можеше да побере. А на места и над това, което може…

Привържениците на Левски наистина се активизираха през този сезон и това стълпотворение срещу шампионите не беше единичен случай. Справка в статистиката показва, че публиката не е посещавала толкова масово срещите на отбора в последните 10 години. Включително и в сезона със спечелването на 26-ата титла -2008/09. Тогава средната посещаемост на домакинствата на Левски е малко над 5200 души (виж таблицата). От началото на този сезон тя е близо 7500. Причината е, че в цели 6 мача се събраха над 10 000 души. И ако за двубоите срещу ЦСКА и Лудогорец това бе очаквано, то впечатляващо беше присъствието по трибуните в други 4 срещи.

Стартът на пролетния дял бе пред 10 000 у дома срещу Локомотив (Пд). Толкова имаше и през есента срещу Славия. Около 10 500 дойдоха на „Герена“ при победата с 4:1 над Ботев (Пд), а срещу аутсайдера Верея зрителите бяха 11 000. Факт е обаче, че нито веднъж досега от сезон 2008/09 насам публиката на Левски не само е била толкова многобройна, но и за първи път в разглеждания период има цели 6 мача, в които е над 10 000 души. В предишните 10 години такива обикновено бяха само двубоите с ЦСКА, ЦСКА-София и Лудогорец. Най-близо до сегашния сезон бе 2012/13. Тогава пак имаше надигане с Николай Митов в края на първенството и стадионът се напълни в мачовете с Лудогорец и Славия. Пет пък бяха срещите с над 10 000 души. Единствено общата посещаемост преди 6 сезона бе по-голяма – 96 800 зрители на всички домакинства. Сега обаче са само със 100 по-малко и то при два изиграни двубоя по-малко.

Наистина „синята“ публика заслужава поздравления, защото Левски й донесе много резили и унижения в последните 10 години и въпреки това продължава да държи ниво и численост. Ако играчите обаче продължават в същия стил, както срещу Лудогорец, ще получат много повече гняв, отколкото любов от трибуните.

Меридиан мач

Related posts

Leave a Comment