Тодор Минев: Цял живот се занимавам с маркетинг, не се излагайте с глупости

 

Бившият вече маркетинг директор на Левски излезе с любопитна публикация в своя профил в социалната мрежа Facebook. Публикуваме неговото изявление без редакторска намеса. Ето, какво гласи то:

Скъпи приятели!

Тъй като напоследък твърде много пъти прочетох името си в разни новини, писма и декларации, реших, че е необходимо да напиша няколко реда по темата и спекулациите около маркетинга в Левски.

На първо място, изключително много съжалявам, че катализаторът за темата е ужасяващата случка с Чико, когото познавам добре и към когото искам да отправя най-горещите си пожелания за бързо оздравяване и връщане на работа. Никой не заслужава подобно варварско отношение и искрено се надявам виновниците и поръчителите това престъпление да си получат заслуженото колкото се може по-скоро.

Вместо да се действа рационално, естествено повечето медии яхнаха вълната и разпространиха навсякъде слуха, че виновните за случая са София Запад, които огорчени от това, че им е спряно кранчето, са решили да предприемат наказателна акция срещу Цветан Вълчев.

Именно за това кранче искам да поговоря, защото ми омръзна да чета художествените измислици на група интриганти, които единствено сеят омраза и разделение в редиците на привържениците на Левски.

Няма да пиша за това, което екипът ми (в това число влиза и Чико) и аз сме направили за клуба. Тези от вас, които са запознати, имат добра представа за това, а тези от вас, които не са – могат да открият поста ми по темата в моя профил във фейсбук.

Чета за някакви 50 000 лева, които са си делили Любо Младежа и няколко негови приближени, парите били от продажбата на артикули във фен-магазина. Откъде са си ги делили нямам идея, тъй като последните 3-4 месеца фен магазинът трудно успяваше да изплати дори заплатите на продавачките.

Нека се върна на първо място към основният въпрос, а именно “Защо дейността на фен магазина беше делегирана към външна фирма?”
Тъй, като аз и екипът ми вече работихме по маркетинга на клуба и всичко свързано с него, установихме, че парите влизащи в клуба от продажба на фен артикули системно биваха изхарчвани – за плащане на тока, за покриване на някоя премия и за какво ли още не, но не и за презареждане с нова стока и нови артикули. Системното обезкървяване на това перо, бе довело до това, че в магазина нямаше дори химикалки и запалки, всичко което имаше по рафтовете, бяха няколко екипа отпреди 2-3 сезона и малко шалчета – от тези с булдога, които се продават вече поне 15-тина години.

Магазинът, в този си вид, беше абсолютно капитулирал, без ясна представа или идея, за това, как да бъде възстановена дейността му. От своя страна аз лично направих доста опити да се намерят средства за зареждането му, но ми се обясни, че има много по-важни въпроси и проблеми за решаване от този магазин. Чашата преля в момента, в който пристигнаха новите екипи, които се радваха на изключително голям интерес, когато буквално за 3-4 дни се генерираха средства, които да могат да закрепят ситуацията и дори да я обърнат нагоре, но отново всички пари бяха разпределени другаде, което доведе и до това, че доставчикът на екипировката отказа да дава повече стока, докато не бъдат изчистени задълженията към него.

В този момент влязох в разговор с тогавашното ръководство и заедно стигнахме до решение, че в действителност най-добрият начин за спасение би бил да се сключи взаимно изгоден договор за рестартирането на магазина. По този начин, не само се даваше възможност на магазина да се спаси и да заработи, а дори клубът беше облекчен от над 10 000 лева месечен разход, свързан с ръководенето на дейността, като заплати, осигуровки и т.н.
Вложиха се не малко средства в преобразяването на магазина, както и в зареждането на нови артикули. Всичко това се случи в края на миналия септември, когато средствата от един от основните артикули – мачовата фланелка, вече бяха влезли като продажби в касата на клуба. Реално, оттогава започна дейността на новата фирма, обирайки вакума след продажбата на старата фланелка и преди пускането на новата, което е това което реално изкарва по-голямата част от приходите на клубният магазин. До голяма степен всичко поприключи около нова година, защото след това интересът към мачовете на стадиона спадна драстично и реално в следващите месеци разходите надвишаваха приходите. Клубът получаваше роялти, което не е редно да обсъждам в детайли, но в случай, че те решат, не виждам причина да бъде публично упоменато, но със сигурност цифрата, която фирмата е платила възлиза на над 90 000 лева.

Мога да застана зад всяка една от думите си и ако има желаещи, нямам против да се включа в дискусия по темата.

Затова моля всеки, който ползва името ми, за да обяснява, как се е крало от клуба, да се обърне към мен директно. В един пост прочетох дори, че съм бивш дилър на кокаин. Момчета, цял живот се занимавам с маркетинг, дори го преподавам в няколко университета, не се излагайте с подобни глупости.

Само Левски!

7dnilevski.com

Related posts

Leave a Comment