Николай Илиев: Левски не бива да се страхува да говори за титлата

Бившият капитан и председател н Ураправителния съвет на Левски Николай Илиев даде интервю пред колегите от „Тема: Спорт“. В него той направи оценка на изминалата година на „сините“ и сподели очакванията си за новата. Футболист номер 1 на България за 1987-а похвали усилията на ръководството за подобрение на материалната база и посочи, че има още какво да се желае от играта на тима. Той е уверен, че Левски може да се сбори сериозно за титлата с Лудогорец.

Господин Илиев, каква година изпрати Левски и какви трябва да са приортитети на „сините“ за 2020-а?

 – Зависи от какъв аспект се гледат нещата. Смята, че Левски изпрати положителна година, Най-важното в този тежък момент, в който клубът бе поет от новото ръководство, е неговото стабилизиране. След Спас Русев Левски бе в изключително сложна ситуация, бе тръгнал по пътя на ЦСКА. Това, което виждам е професионална работа от ръководството. Строят се терени, ремонтират се съблекални, подобрява се материалната база, което е много важно. От финансова гледна точка клубът става все по-стабилен. Погасяват се стари задължения. Това е положителното и е първото основно нещо – да се изгражда и да се прави база. От друга гледна точка – ако разглеждаме спортно-технически 2019 година – смятам, че Петър Хубчев е много добър избор. Считам, че с него Левски ще има бъдещи успехи! Знам, че работи сериозно и държи на реда и дисциплината – това са задължителни неща. Отборът започна да играе по-стегнато, но има още какво да се желае. Видя се непостоянство в играта. Не всички игри бяха задоволителни и е нормално публиката да има претенции. Тя винаги иска хубав футбол и силни резултати. Мисля, че бавно, с на времето и това ще стане. Хората трябва да имат търпение, макар че това нещо за съжаление си говорим от доста време, а годините без отличия станаха много. Отбор обаче трудно се изгражда – нов треньор, много попълнения…. Но съм убеден, че ако продължи да се работи по същия начин, резултатите ще дойдат.

Левски вече има две нови попълнения – Симеон Славчев и Деян Лозев, които са в списъка на националния селекционер?

– Това означава, че имат качества за националния отбор. Въпросът е, че когато отидеш в Левски, започваш от нулата! На „Герена“ трябва да се бориш за своето място и затова да започнеш да изграждаш името си. Там нищо не трябва да идва даром. Надявам се, че новите са добре наблюдавани от скаутите и треньорския щаб. Дано Петър Хубчев лично е настоявал за тях. В крайна сметка за селекцията най-важна трябва да е неговата дума.

Къде според Вас трябва да се усили конкуренцията, след като бе взет флангови играч като Лозев и Славчев, който е вътрешен халф?

– Смятам, че Левски играе малко по-добре в предни позиции, когато действа с Паулиньо, Робърта и Станислав Иванов. Но дори и на тях трябва да има конкуренция. Естествено, за това са необходими и финансови средства. Защото на Левски са му нужни качествени футболисти. За мен в доста зони нещата могат да се подобрят – липсват наистина силни играчи. Мисля, че с 4-5 от настоящите състезатели може да започне изграждането на качествен отбор покрай тях. Но пак нещата опират до средства! Да се вземат свободни агенти, доказали се със своята несъстоятелност, не става. Не бива да идват играчи, които са в Левски да си съживят кариерата и да се продадат в друг тим – такива не са нужни, а качество! Само така ще бъде достигнат Лудогорец. Да, в Разград хвърлят много средства – вижда се, че разликата в бюджета е голяма. Но пък Левски започна да се стабилизира и това е най-важното.

Левски вече извади пари за Лозев, очаква се да плати за трансферна сума и за холандеца Стайн Спирингс…

– Така е. Но има и нещо друго – има и качествени свободни играчи и ако вземеш такъв, то той съвсем няма да е евтин, а ще излезе като транфер. Мисълта ми е, че не трябва да идват такива бразилци, румънци или каквито и да са, които не са играли половин година. Просто на пазара трябва да търсиш ниво, кото да ти помогне да растеш. Защото това, което показваше Левски не е най-доброто и не е това, което иска публиката. А и съм убеден, че е далеч от това,което и Петър Хубчев желае. Нужни са му качествени играчи.

Каква може да е реалната цел, която на „Герена“ да си поставят за пролетта?

Излишен въпрос. Левски винаги се е борил за първото място и купата.Така се възпитаваше в този клуб. Така са ни учили нас. На „Герена“, а и в ЦСКА такива неща не се питат. това отбори, които имат такъв манталитет и начин на мислене. Това е важно да имат играчи от школите си. Левски не трябва да се страхува и да се притеснява да говори за титла. Дори и да не го прави, трябва да се бори докрай. Убеден съм, че сега ще го стори. Това трябва да е нагласата на всички в клуба. Левски не е отбор за второ и трето място. Това не са резултатите, не са никакви успехи. Хубаво е този манталитет да се предаде на играчите.

Може ли да се каже, че пролетта е идеалният момент да се притисне Лудогорец, накойто му предстоят промени – имат нов треньор, вероятно ще започне и подмяна на част от титулярите? 

Когато се взимат качествени играчи, тогава е по-плавен преходът. Но друго трябва да се има предвид – Левси не бива да се отказва от титлата, защото Лудогорец ще е раздвоен. Разградчани имат важни мачове с Интер в Лига Европаи това трябва да се използва. Лудогорец ще допусне още грешки в първенството, през есента не показваше непрекъснато стабилни игри. И Левски трябва да използва точно тези моменти. Стискам палци за купата – „сините“ ще срещат в идеалния момент разградчани. Убеден съм, че стадионът ще бъде пълен, а феновете ще бъдат не 12-ият, а основният играч. Публиката знае как да помага в трудни ситуации.

От кой футболист очаквате най-голям прогрес?

– Дано Станислав Иванов, който бе избран за най-добър млад играч у нас да продължи да върви нагоре. Същото се отнася и за Найджъл Робърта. Доволен съм, че Стаси е юноша на Левски. Той трябва да подобри постоянството, нуждае се от поредица от силни мачове. Робърта е перспективен, има качества за Левски.

Към тях има интерес но от Левски са на мнение, че около тях ще се гради отбор и те няма да бъдат продавани.

– Добре е, че са конвертируеми, а още по-добре е, че ръководството не тръгва да ги продава след 5 успешни мача. Правилное да се спазват силните играчи и да се мисли как да се добавя класа около тях. Пожелавам успех на Левски и прекъсване на серията без трофей.

 

Related posts

Leave a Comment