Сагите в Левски са много шум за нищо

Цяло чудо е, че Деян Лозев от Арда премина в Левски след, общо взето, дискретни преговори, без никакви усложнения пред медиите. Привличането на Симеон Славчев обаче се вписа в цялостната тенденция с образуването на трансферни саги, които общо взето, са интересни на запалянковците. „Какво стана с тоя, идва ли?“, това е обичайният въпрос в синия водовъртеж от верни и неверни информации. Е, Симеон Славчев след дълги разговори с шефовете на Карабах разтрогна договора си и позира с фланелката на Левски, като междувременно се завъртяха и други кандидати за подписа му. Сега сагата е с холандеца Стайн Спирингс. Ето някои интересни входящи трансфери на „Герена“ от последните години, които се проточиха и бяха интересни на феновете като продължителност, развитие и развръзка.

ДАРКО ТАСЕВСКИ

Македонецът дойде от Украйна след огромно чакане от Левски. Но Станимир Стоилов бе проучил много добре играча, беше си го заплюл като заместник на Бардон и в крайна сметка го дочака. Също и сега Спирингс идва за заместник. Холандецът трябва да поеме функциите на Давиде Мариани, макар и след няколко месечна „пауза“ на този пост, където неуспешно се извъртяха няколко футболисти. Тасевски в началото бе доста колеблив в изявите си, за разлика от Бардон, не се раздаваше в дефанзивна фаза, но след обработка при Стоилов, захапа титулярния състав и постепенно се превърна в личен асистент на машината за голове Гара Дембеле. Чакането на Тасевски от Металург Запорожие продължи близо година, в която „сините“ неуспешно преговаряха да го вземат срещу минимална сума, преди да му изтече договорът в Украйна. В крайна сметка подписа предварителен договор и дойде като свободен агент.

МАРТИН РАЙНОВ

Левски го привлече от втори опит, дори от трети. При летния трансферен прозорец на 2018 година играчът изобщо не помръдна от Берое, но тогава на „Герена“ действаше друго ръководство, друг треньор, както и друг собственик. При втория опит пак имаше нулев скок. Полузащитникът бе върнат на входа на София и се принуди да вземе магистрала „Тракия“ в обратна посока. „Сините“ първо се пазариха с него, после с клуба му за компенсация предвид изтичащия след 6 месеца договор и след дълги и напоителни разговори и уточнения Мартин Райнов премина в Левски. След края на този сезон той отново ще е свободен агент, към този момент не е подписвал договор с клуба.

АНТОН ОГНЯНОВ

При първото преминаване на играча в Левски тогавашния бос сподели, че си е осигурил услугите на „този Антон от Любимец“, а трансферна сага липсваше. След години „сините“ пак се загледаха в Антон, но този път от Дунав. И се оформи доста добър пазарлък и с клуба от Русе, и с Огнянов. По стечение на обстоятелствата тогава от другата страна на барикадата бе изпълнителният директор на Дунав Ивайло Петков, който към този момент е основен двигател на селекцията в Левски. „Сините“ свалиха в последния момент Огнянов от самолета на Дунав за подготовка в Турция. Повторният му престой в Левски не бе белязан с успешни игри.

НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ и ВАЛЕРИ БОЖИНОВ

Не слагаме двамата заедно заради житейската им размяна с известните и атрактивни за медиите нежни половинки. Вратарят се върна на „Герена“ след доста сондажи и клаузи, но след привличането на Милан Миятович остана твърда резерва. Тази зима Михайлов и Левски си размениха реплики чрез медиите кой на кого какво е обещал, но на този етап всичко е на ниво недомлъвки. Валери Божинов и двата пъти трудно облече синята фланелка, при първия му престой се представи що-годе на прилично ниво, вторият обаче вече бе зле.

ВЕНЦИ ХРИСТОВ

Тук по-голям „принос“ има вечният съперник ЦСКА. Александър Томов бе говот едва ли не да разпродаде Кремиковци, за да го докара на „Армията“. Левски го взе някак по-леко, но не и без перипетии и усложнения. „Сините се оказаха голяма лъжица за Христов.

ДА КОЩА

Помните перхидроления португалец, когото Левски открадна от ЦСКА не без съдействието на някакви комисии в БФС. Развихри се сериозна медийна престрелка между червени и сини, които бяха водени от треньора Емил Велев. Фелипе да Коща се бе скрил някъде, докато тече сагата, в която беше включен и един чувал с документи. И когато всичко приключи, той се появи на летището с мениджърката Катарина Паунич и бодигард. В Левски, както се казва, вдигна две корни и това е.

БАЗИЛ ДЕ КАРВАЛьО

Втората поред голова машина на Локо Пловдив след Гара Дембеле на „Герена“ нямаше и наполовина успеха на предшественика си, преминал по същата верига. Де Карвальо също направи неуспешни опити да облече синята фланелка, като в един момент Левски и пловдивският клуб слязоха на доста ниско ниво в отношенията, които нямаха белези на професионални преговори. Имаше дори доста неприятни разправии относно поемане разходите по операция и лечение на футболиста, когато той вече бе играч на „сините“, Де Карвальо се появи на „Герена“, позира с фланелка и каза, че трябва да си оперира рамото и „сините“ си го върнаха в хотела на Локо Пловдив. Той по-късно дойде като свободен агент в Левски, вкара някой и друг гол, но от него се очакваше доста повече, защото Гара Дембеле бе вдигнал летвата до небесата.

КЕВИН БРУ

Неговата бе малко като Малкия слон на Странджа планина. Уж много го искаха, уж скъпо го платиха (над 300 000 евро на Истр), уж голямата заплата, уж големите претенции, а нищо. Кевин Бру също дойде от втори опит. При първия пристигна до „Герена“ при треньора Илиан Илиев, огледа обстановката, спазари се, прибра се във Франция, за да опакова, но забрави да си използва обратния самолетен билет до София. Е, все пак дойде няколко месеца по-късно, при тренцора Николай Митов, а Иво Тонев говореше за него като световен халф. Бру, който е дройник на тенисиста Ник Кириос изпълни няколко преки свободни удара, също така и вдигна няколко корни и това беше.

Желю Станков

Related posts

Leave a Comment