Сагата около Тиам е „лов на вещици“

Притесненията около подписването на нов договор от Хали Тиам с Левски са силно преекспонирани. Нека си припомним, кой точно е Тиам и как попадна в Левски.
Тиам започва кариерата си в мъжкия футбол през 2012 г. в Унгария с Капошвари Ракоци, като изиграва 25 мача и отбеляза 4 гола за две години за тима от унгарския елит. Играе 13 пъти и за резервите на отбора във втория ешалон. През 2014 г. се присъединява към отбора на МТК Будапеща, където дебютира на 26 юли в мач срещу Печ МФК. Записва 47 мача и 3 гола в първите си два сезона за МТК преди да бъдете отдаден под наем в клуба от Мейджър Лийг Сокър Чикаго Файър на 4 май 2016 г. За отбора от Чикаго отбеляза един гол в двадесет мача, преди да се върне в Унгария.
На 25 януари 2017 г. е отдаден под наем в турския Газиантепспор.

На 21 август 2017 г. руският клуб ФК Динамо Москва обявява договор с Тиам за едногодишен наем от МТК Будапеща (Газиантепспор не активира опцията за закупуване). Договорът с Динамо също включва опция за закупуване. Наемът е прекратен на 12 февруари 2018 г. по взаимно съгласие, тъй като Тиам не успява да се наложи в отбора

На 14 февруари 2018 г. Хали Тиам е взет под наем от Левски до края на сезона. На 2 юни 2018г. „сините“ го купуват с контракт за следващите три години. Има 39 мача и 2 гола със синята фланелка. Тихият черноработник успява да се наложи в състава на „сините“ като основен двигател в дефанзивен план. Стилът му силно напомня на този, който един от големите любимци на сектор Б преди него Ричард Еромоигбе практикуваше. Сравняван от мнозина с Ричи, Тиам си спечели доверието на феновете със своята непримиримост и себераздаване на терена. В един от мачовете с цска-София той си спечелва и прозвището Доктора, след едно единоборство с тогавашния нападател на отбора, който се подвизава на стадион „Българска армия“ Каранга. Сенегалецът е изключително безкомпромисен при единоборставата на терена и това често му изкарва жълти картони. Казано на фенски език „Тиам винаги излиза с картона в джоба“. Още след края на есенния дял на първенството медиите започнаха да спекулират с неговото бъдеще и дали то е свързано с Левски. Полузащитникът има договор с Левски до края на сезона и това му дава право в момента да води преговори необезпокоявано с други отбори, което най-вероятно той и неговият мениджър правят. Истината е, че ръководството на столетниците са извадили доста солидна оферта на Тиам, въпреки че предварително бяха обявили, че ще подновят изцяло халфовата линия на отбора, което значи изцяло нови футболист в средата на терена. Потърсен от нас за коментар относно бъдещето си, той остана безмълвен. Ръководството на Левски заяви, че няма да остави никой от футболистите да извива ръцете на клуба и няма да прави отстъпки в такива случаи, когато става въпрос за заплати. В Левски има вече таван на заплатите и това трябва да е ясно на всички. Ако Тиам не приеме солидно подсилената оферта, то ръководството ще я оттегли и тогава той ще бъде принуден да доиграе сезона.

Обективно погледнато, Тиам съвсем не е незаменим на терена. Като изключим емоционалната привързаност на феновете към него, не толкова към футболните му качества, колкото към темперамента му, то той спокойно може да се окаже резерва на Нуно Рейш. Трябва да се знае, че Левски вече има и Симеон Славчев в състава си, който след като навлезе във форма, ще бъде с една класа над Тиам. Медиите в момента търсят сензация и излишно създават напрежение. Топката е в полето на Доктора и от него зависи, дали той ще продължи кариерата си на „Герена“ или ще си тръгне като свободен агент през лятото, но спекулациите с неговото бъдеще от медиите определено е „лов на вещици“.

Related posts

Leave a Comment