Павел Колев – тихият черноработник с хвърлен на „Герена“ пъп

В началото  на 2019 година Левски направи поредната мащабна управленска промяна в изминалото десетилетие. Собствеността на клуба премина от ръцете на Спас Русев в тези на Васил Божков. Управленската роля пое Павел Колев. Няколко месеца преди това той преговаряше и със стария собственик Спас Русев,  като двамата така и не се разбраха. Финият бизнесмен, както го наричаха Русев не успя да убеди Павел Колев, че има ясна визия и концепция за развитие на клуба, нещо което беше от първостепенно значение за бившия изпълнителен директор на БФС и той отказа да стане силният човек в Левски.

Знанията, които е натрупал през годините в УЕФА със сигурност биха били полезни за отбора от стадион Георги Аспарухов и след идването си Божков веднага успя да го убеди да поеме поста на изпълнителен директор. Наследството, което Спас Русев остави беше ужасно  и клуба се намираше в бездна, затрупан от милионни дългове и пред фалит. На всичкото отгоре малко по рано от УЕФА беше пристигнало писмо, в което уведомяват Левски, че ако не плати около 2 милиона, ще бъде изхвърлен от участие в турнирите през следващия сезон. Задачата на новото ръководство да успее да намали дълговете, като това същевременно да не се отрази на представянето на отбора и на високите очаквания, които имаха феновете след добрите игри при Славиша Стоянович през есента, изглеждаше  много трудна. Веднага след поемането на управлението Колев заяви, че намаляването на дълговете е от основно значение и най-важното за клуба в момента.

Още в началото той трябваше да вземе важно решение и  смени Славиша Стоянович който тъкмо беше започнал подготовката на тима за пролетния полусезон със Георги Дерменджиев. След като афишира целите на клуба за намаляване на дълговете и оптимизиране на парите за заплати Левски беше принуден да продаде голямата си звезда Габриел Обертан, който взимаше голяма за българските стандарти и за положението в което се намираше клуба заплата. Този ход естествено нямаше как да не се отрази на представянето на отбора, който загуби най-класния си футболист. Новият ръководител на Левски пое солидна критика за това действие, но то беше  добре обмислено и беше неизбежно с оглед на финансовото положение на клуба и невъзможността му да плаща големи заплати. Следващата цел, която си постави Колев след намаляването на дълговете,  бе да реконструира и модернизира клуба и да го направи една добре работеща машина. Нещо, което с бавни темпове и крачки започна да се забелязва. След  неубедителното начало на пролетния сезон и слабите  мачове на тима  Колев призна, че назначението на Георги Дерменджиев е било грешка и опитния специалист беше заменен с Георги Тодоров, от който се искаше да вдигне отбора на крака до края на първенството и да го класира за Лига Европа, като това се оказа страхотно решение на ръководството.

Павел Колев продължи да следва плана си за оптимизиране на заплатите на играчите  и започна да работи по прекратяването на договорите със скъпоплатените играчи на тима. Също така търсеше човек за поста на спортен директор, който да отговаря за цялата спортно техническа част. Следващата цел бе намиране на нов старши треньор, като Колев се спря на Петър Хубчев. След като Георги Тодоров класира тима за Лига Еропа, задачата пред Хубчев бе да изгради силен и дисциплиниран отбор, който да направи добро участие в европейските турнири. След като успя да оптимизира разходите на клуба и да бъдат изплатени голяма част от задълженията на клуба, Колев заяви, че приоритет на клуба е и развитието на школата. Нещо, което изглеждаше, че не се прави достатъчно добре преди. С налагането и добрите игри на Станислав Иванов в първия отбор се видя, че таланти има но със школата трябва да се работи професионално за изкарване на още таланти като Стаси, които да се интегрират в А отбора и от които при добро представяне могат да се изкарат добри пари при пласиране в чужбина. Колев е от малкото футболни хора у нас, които не спират да се учат и развиват и той много добре знае значението на това Левски да има работеща школа. След ранното отпадане на отбора в Лига Европа и критиките, които понесе Хубчев силният човек в управлението застана зад него и даде да се разбере, че на треньора ще бъде дадено достатъчно време и шанс да изгради силен тим. Една от непрестанните грешки на старите ръководства да уволняват непрекъснато специалистите, които водят отбора нямаше да бъде повтаряна и Колев ясно го заяви.

Следващото добро решение, което той взе беше и намирането на спортен директор в лицето Ивайло Петков. Длъжност, на която нямаше човек от дълго време и е от голямо значение за спортно техническото състояние на отбора и за привличането на нови попълнения. Колев и управленците в Левски трябваше да вземат ново трудно решение с продажбата на звездата и голмайстор от началото на новия сезон Давиде Мариани,  като това донесе страхотни критики към тях но това им решение изглеждаше необходимо с оглед добрите пари, които клуба изкара от швейцареца и които покриха цялата лятна селекция на отбора.

Бавно и методично Левски продължи да следва финансовият си план и съкращаването на задълженията си като това показа, че Колев работи и изпълнява задачите,  които беше поставил и които бяха от първостепенно значение за оцеляването на клуба. След няколкото слаби мача в началото на първенството играта на отбора се стабилизира и постепенно започна да се забелязва някакъв стил на игра. Едно от новите попълнения Найджъл Робърта направи добро впечатление с изявите си и това благодарение на подобрената работа в клуба що се отнася до трансферите. В същото време Павел Колев продължи със следването и изпълняването на плана си като  Левски започна да подобрява инфрастуктурата и условията за развитие на школата. Направиха се чисто нови терени и ремонти в общежитията за младите таланти. След края на есенния полусезон  се видя и огромната промяна в трансферната политика  в сравнение с предходни сезони и много по професионалната работа на ръководството. Павел Колев показа, че знае защо е в клуба и какво се иска от него. Показа, че знае какво и как да се промени. Показа, че в клуба ще започва да се работи все по-професионално с всеки изминал ден. Павел Колев е точният човек.

Related posts

Leave a Comment