Непосилни ли са петте точки разлика в класирането за Левски

Дистанцията между Лудогорец и Левски на пръв поглед не изглежда стряскаща – 5 точки в полза на „орлите“. Логично и част от привържениците на „сините“ да се надяват, че с добра селекция, подготовка и силна пролет, тя може да бъде наваксана. Реалностите подсказват, че това ще е трудно, а статистиката – невъзможно. Точно такова изоставане Левски не е успявал да стопи никога досега. „Сините“ попадат за четвърти път в подобна позиция, като във всеки от предишните три си останаха на втора позиция и в крайното класиране.Любопитно е и това, че и в трите първенства гонитбата беше с провинциален тим. За първи път 5 точки аванс пред „сините“ иимаше Литекс през сезон 1998/99. Още в първия пролетен кръг „оранжевите“ загубиха от Локомотив (Сф) с 0:1 и дистанцията стана 2 точки. В оставащите 14 срещи Левски и Литекс записаха по 13 победи, а помежду си направиха 0:0 на „Герена“. Така в крайна сметка „оранжевите“ си останаха първи, а „сините“ втори.

Пак същите два отбора се гонеха и през сезон 2010/11. През зимата Литекс улесни прекия си конкурент с много грешни ходове в края на есенния и началото на пролетния дял. След това „сините“ влязоха в победна серия, спечелиха и с 2:0 срещу Литекс на „Герена“, но в крайното класиране ловешкият клуб завърши с 3 точки пред Левски.

В съперничеството между Лудогорец и „сините“ също се помни един сезон с изоставане от 5 точки през зимната пауза. Въпросният шампионат беше 2015/16. Тогава реално двата отбора имаха равни точки около Нова година, но изваждането на Литекс от „А“ група след последния есенен мач на тима срещу Левски на „Герена“, пренареди класирането. Всички резутлати на „оранжевите“ бяха анулирани, поради което Левски загуби 7 точки, а Лудогорец – 2. Така изведнъж по време на паузата „орлите“ се оказаха с 5 точки аванс пред „сините“. В първия пролетен кръг. Лудогорец спечели срещу Левски с 2:1 в Разград и разликата набъбна на 8 точки, а в последствие и до 14 в крайното класиране.

Реално фактите изглеждат по този начин, но традициите винаги могат да бъдат нарушавани, защото Левски изглежда, че вече има сериозни аргументи да направи обрат и да се пребори за нещо повече през този сезон. „Сините“ ще могат да се възползват от това, че пред прекия им конкурент борбата ще се бори на 3 фронта. Включваме това, че имат и нов треньор, с нови изисквания. Остава да видим.

Related posts

Leave a Comment