Lagardere Unlimited: С Левски водим преговори за нов стадион от една година

Nа срещата с феновете на Левски, Васил Божков намекна, че „сините“ работят по изграждането на нов стадион. Бизнесменът обаче не разкри подробности. Това направи представителят за България на световната компания в спорта Lagardere Unlimited Ива Георгиева. Тя сподели в интервю за Gong.bg, че от март месец миналата година компанията преговаря с 26-кратния шампион на България за изграждането на нов стадион на Левски.

– Г-жо Георгиева, на срещата с феновете на Левски, Васил Божков загатна за нов стадион. Представляваната от Вас в България компания Lagardere Unlimited вече на няколко пъти се споменава, че е готова да изгради модерно съоръжение в България. Разговаряли ли сте с Левски в тази посока?

– Фактът, че при всяко споменаване в спортните среди за нов стадион, се допуска, че Лагардере спорт има отношение, ме кара все повече да вярвам, че нуждата от промяна в модела на управление на спортните съоръжения у нас, наистина е назрял.

Да, от месец март 2019 г водим преговори за изграждане и управление на нов футболен стадион с ръководството на ПФК Левски, в лицето на г-н Васил Божков. Разговорите с клуба започнаха след неговото посещение и на част от екипа му в Будапеща, където имаха възможност да видят „дома“ на най-престижния футболен клуб на унгарците Ferencvaros Torna Club (FTC), който може да бъде посочен като добра практика, не само като конструкция, но във всички направления.

– Защо до този момент никой не е разбрал, че се водят преговори? От кога вървят разговорите с Левски? Готов ли е г-н Божков за подобна инвестиция?

– Вярвам, че сериозните преговори не се водят през медиите. Те са най-подходящата и адекватна трибуна стартът на подобен, значим проект да бъде оповестен, но когато е настъпил верният момент. Ръководството на Левски помоли за конфиденциалност на разговорите и това е напълно разбираемо.

Преговорите с клуба стартираха след посещението на г-н Божков в Унгария. По време на визитата, бе представен холистичният модел на управление на спортни съоръжения на Лагардере по целия свят. Подходът на компанията за изграждане и управление на нов стадион, е напълно приложим и финансово ефективен, за отбори каквито са Левски и ЦСКА, които имат история и многобройни фенове.

Това са ключови условия, но не единствени. Ролята на инвеститора/собственика на клуба е определяща за реализацията на проект с подобен мащаб. По време на първата ни среща с г-н Божков, ние получихме неговото уверение за дългосрочните му намерения към клуба, което е от съществено значение за устойчивостта на проекта.

За пример ще посоча множеството разговори, които сме имали с предишните собственици на Левски, през годините, и в нито един от тях, не срещнахме желание да инвестират в клуба или да го развиват дългосрочно. Имахме възможност да придобием лични впечатления, за развитието на българския футбол, в първо лице, от собствениците на най-големите отбори в страната.

Всички те вярват, че ефективното управление на спортни съоръжения, е част от финансовата независимост на отборите им, но въпреки това, в повечето случаи, усещането ни беше, че се работи на парче. Екипът ни се съгласи отново да обърне поглед към Левски, след като се убедихме в намеренията и ясната бизнес –визия на г-н Божков за развитие на отбора.

– На какъв етап са преговорите с клуба?

Преди коледните празниците беше изпратен предварителен модел на договор. В интерес на истината, не очаквахме подобно развитие на събития, които повлияха на разговорите ни, но вярвам, че това е преодолимо препятствие, което не би попречило проектът да бъде реализиран.

Аз мога единствено да съжалявам за създалата се ситуация, в която, в крайна сметка, най-много ще пострада клуб с история и бъдеще, какъвто е Левски. Дълбоко съм убедена, че хилядите фенове, няма да допуснат любимият им отбор да получи по-малко от това, което заслужава. От времето, в което ние водим преговори за изграждането и управлението на нов футболен стадион, с ръководството на Левски, аз съм оптимист не само за бъдещето на клуба.

Вярвам, че Левски ще бъде първият български клуб, в който ще бъде реализиран моделът за ефективно управление на спортно съоръжение, генериращо приходи (от спортна дейност и извънспортни събития) 365 дни в годината, което би позволило финансова независимост на клуба. Това е крайната цел.

Тя е постижима, когато международният опит и волята на т.нар. инвеститор в стадиона/собственик на клуба, обединят усилията си за целите на дългосрочно партньорство в името на българския футбол. Разбира се, очакванията и на всички привърженици на Левски, са именно в тази посока – действията на ръководството да бъдат насочени към правилно управление на клуба и гарантиране на неговата финансова сигурност.

– От къде ще дойде финансирането?

– На този въпрос може да отговори единствено г-н Божков. По време на срещата ни с него, той не остави в нас впечатление, че тепърва пред него стои въпросът с осигуряване на необходимите средства.

– Предполагам сте запозната с идеята да се внесе нов законопроект за хазарта.

Не е редно, а и не бих си позволила да правя коментари по темата. Разочароващо е случващото се, за което научавам от медиите, но то обяснява защо бяха „замразени“ и преговорите с клуба през последните месеци. За съжаление, най-потърпевши от подобно развитие, ще бъдат отборът, играчите, привържениците на клуба и не на последно място държавата, която има крещяща нужда от успешни практики в спорта.

За съжаление, подобни примери в България все още не са известни. Това е възможно, когато в страната има работещ бизнес и стабилна икономическа среда. Вярвам, че това ще се промени съвсем скоро, защото обществото ни е готово да расте и приема успешни модели, които отдавна модерният свят познава. Убедена съм, че това време е дошло и в България.

Related posts

Leave a Comment