Приказка за „синьото“ семейство

Искам да Ви разкажа една приказка, вдъхновена от действителни събития. Приказка за едно семейство, но не за обикновено семейство, а за едно огромно и уникално, често въвлечено в чужди битки. Семейство Левскари.

То живее в една от най-хубавите и големи къщички в Квартала на Пъмпкин. В този квартал се живее много трудно, тъй като Пъмпкин и злодеите около него искат да притежават или да управляват всички хубави къщички в него. Затова всеки, който има хубава къщичка, трябва да си я брани. А семейство Левскари имат огромен, вековен род и са си изградили една от най-големите къщички. Тя може да бъде сравнена единствено с приказен замък. За поредна година се опитват да бутнат или превземат къщичката на Левскари. Те обаче са виждали как се бутат къщичките на съседите им. Най-яркият пример за бутната къщичка е тази на семейство Екотой. След бутането й злодеите доведоха на Левскари нови съседи, които да живеят в останките от къщичката. Останки, но в най-хубавата част на квартала. Обаче къщичките на другите са за друга приказка.

Всяка къщичка пък си има отговорно лице, което, иска или не иска, помага на семейството в нея. В случая на семейство Левскари това лице се казва Скруч. По стечение на обстоятелствата така са се казвали и предишните лица през последните години. Левскари обаче никога не ги е интересувало кой управлява и инвестира в къщичката им, стига да им осигурява и животът, който заслужават. Къщичката им да изглежда и да бъде устроена много по-добре, отколкото на всички други в квартала. А това да им дава самочувствие да показват къщичката си и на другите извън квартала. Левскари не ги интересува, че парите, които се инвестират в къщичката им, са пари дадени, за да може Скруч да си опази собствените. Скруч инвестира 22 гроша във фасадата на къщичката, с идеята семейството вътре да му опази 22 000 гроша, когато се наложи. А семейството може да го направи, но иска и то да бъде защитавано, а не само използвано. Защото това семейство и неговият род са вековни и заслужават най-доброто. Друг е проблемът, че къщичката на Левскари има и домоуправител, който представлява семейството пред останалите в квартала и пред Скруч. Казва се Левъл и е избран от семейството, но той не позволява на всички живеещи в нея да знаят истината за къщичката им и какво може да се случи с нея. До такава степен не го позволява, че се изправя срещу своите роднини в тази къщичка и ги държи далеч от истината, дори ги заплашва, ако потърсят истината.

Така, волно или не, разделя живеещите в нея и ги настройва едни срещу други. Но това също е за друга приказка. По-важното е, че всички, които живеят в къщичката на Левскари, домоуправители или не, се изправят заедно рамо до рамо, за да си я защитят. И дори Скруч да бъде сменен от друг Скруч всички левскари ще държат инвестициите в къщичката да продължат, както при последния Скруч. В противен случай ще си замине бързо и новият, защото къщичката на Левскари е една, а Скруч са много. А на семейството вече му е омръзнало от различните Скруч в последните 10 години. В момента къщичката на Левскари отново е застрашена и този път повече от всякога. Семейството е готово да разруши къщичките на другите, но да опази своята. И този път не заради сегашния Скруч или домоуправителя, а заради това какво означава тази къщичка за него – а именно дом! Дом, пълен с роднини и с любов.

Related posts

Leave a Comment