Ще му стигнат ли на Хубчев трима нови за целите на „сините“

Клишето във футбола е, че селекцията е сложен процес. Последните събития в Левски някак подсказват, че „сините“ най-вероятно вече са приключили със зимните си трансфери. Това значи, че старши-треньорът на тима Петър Хубчев ще трябва да се оправя до края на сезона с настоящия тим, в който има три нови попълнения. Симеон Славчев, Стайн Спиерингс, Деян Лозев и същата бройка освновни футболисти, които са с изтичащи договори – Хали Тиам, Мартин Райнов, Фелипе Нашименто. Няма да е голяма изненада, ако вторите трима в един момент бъдат замразени на пейката. Миналия сезон това се случи с Давид Яблонски и Жерсон Кабрал преди двамата да напуснат като свободни агенти „Герена“ през лятото.

В началото на подготовката Петър Хубчев обяви, че целта на Левски е спечелването на титлата и Купата на България, а ако това не стане – другото не се брои или иначе казано – е пълен провал.
В ситуацията с договорите на Тиам и Райнов обаче е доста сложна и може да се окаже, че през зимната пауза Левски не е подсилил кадровия потенциал, а го е отслабил. Реално най-добрият трансфер на „сините“ ще бъде нов договор на Хали Тиам.

Сенегалецът е фундаментален футболист за Левски. Той е сърцето на отбора. Барометър, от който до голяма степен зависи цялостния облик на тима. Хали е играч, който винаги е силен в големите мачове, а сезонът ще финишира именно с такива. Отделно африканецът е любимец на феновете. Очевидно е, че идеята на Петър Хубчев е Хали Тиам да играе в центъра на терена в тандем със Симеон Славчев. Наистина това би бил отличен вариант, но той избледява с всеки изминал ден, през който сенегалецът отказва да поднови контракта си. Сега по-скоро въпросът, който трябва да вълнува най-много Петър Хубчев е дали Симеон Славчев, който в последно време се изживяваше като веган, което е рядкост за професионални спортисти, ще замести Доктора в сърцето на „синия“ отбор.

Стайн Спиерингс е последното ново попълнение на Левски. Около него дори се разрази някаква трансферна сага. Очевидно той е играч с добри качества. При него обаче ще има задължителен период на адаптация. Предшествениците му, дошли от страната на лалетата, ни убедиха, че трудно свикват с родните условия. Може да се каже, че Спиерингс е един вид поправителен на Франко Мазурек. Последният беше привлечен от Петър Хубчев през лятото, но така и не показа, че заслужава място в Левски. Аржентинецът дойде като плеймейкър, а именно такъв е статутът на Стайн Спиерингс. дано този път спортно-техническото ръководство на „сините“ е уцелило, а придърпало на „Герена“ поредната скъпа резерва.

Като стана дума за скъпи резерви номер едно в това отношение е Насиру Мохамед. Ганаецът, който притежава шведски паспорт, е най-скъпата покупка на Левски през този сезон. За него са платени около 300 000 евро, а заплатата му е сред най-високите в клуба. На този етап обаче той с нищо не е заслужил парите, хвърлени за него. Кариерата му в Левски реално започна малко странно. Той се появи в игра в официален мач на „сините“ само два дни, след като подписа и се озова на „Герена“ Мохамед се появи в игра през второто полувреме на гостуването на АЕК Ларнака, когато Левски вече беше с 10 човека, а резултатът беше 0:0. През вторите 45 минути „сините“ бяха разнищени с 0:3, а след мача Петър Хубчев хвърли вината за тежкото поражение на…. Насиру Мохамед. Това определено даде наклон на кариерата на крилото на „Герена“, защото за един футболист е много лошо, когато му е сърдит Петър Хубчев, който и когато е радостен, изглежда зверски намръщен. Реално от тази ситуация големият губещ не е Мохамед, а Левски, защото именно „сините“ са платили за него една торба с пари и продължават да се набутват с висока заплата за човек, който не играе. В тази връзка ще бъде добре, ако Хубчев се отсърди на Мохамед.

Деян Лозев. това е третото име в зимната селекция на Левски. Да си призная – нямам детайлни наблюдения над играта му. Казват, че бил добър. Дори получи повиквателна за националния отбор от новия селекционер Георги Дерменджиев. Дано на момчето му потръгне на „Герена“, защото винаги е хубаво, когато в Левски играят добри български футболисти. Фактите сочат, че Лозев е играл в Поморие. Има мачове за Любимец и Хасково. Реално трансферът му в Левски е скок от Калофер до Калифорния.

Димитър Димитров

Related posts

Leave a Comment