Кой предаде „Левски“?

Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в Пловдив, та трябваше да се преместя в „Димитър Благоев“. Преди това е било Първа мъжка гимназия, а сега май се казва „Св. св. Кирил и Методий“ – по името на църквата, която е отсреща на същата улица.

Тогава беше излязъл лафът, който на нас, децата, ни се струваше много оригинален – като попиташ кой предаде Левски, отговорът беше „Чепинец“. През февруари 1978 г. скромният тим от Велинград отстрани „сините“ в турнира за купта на Съветската армия след 1:1 и дузпи, при това на неутрален терен – в Карлово.

32 години по-късно въпросът е отново актуален, само дето не е свързан нито с купата, нито със Съветската армия. Изненадващо Левски като клуб отново има пълното основание да се чувства предаден, при това след 11 месеца сравнително безметежно спокойствие и надежди, че нещата най-после започват д се нареждат по начина, по който всички искат това да стане.

Странното рестартиране на законопроекта на бившия вицепремиер Валери Симеонов, станал популярен най-вече със спиране на турски баби да не гласуват с репликата за майките наречени от него „кресливи жени с уж болни деца“, докара Левски до нова криза, която засега не е финансова, но има всички перспективи да се превърне именно в такава.

В първите дни, защото от петък насам нещата леко се промениха, най-странно ми беше поведението на феновете на „сините“. Онези, които претендират, че по време на комунизма са скандирали „И преди, и сега Левски значи свобода“, както и „Левски, оле, нищо общо с МВР“ и които още преди да се явят по устав на срещата с премиера Борисов, побързаха да декларират, че нямат намерение да защитават никакви бизнес, корпоративни или политически интереси. С което на практика защитиха позицията на онези, които искат да съсипят бизнеса на собственика на Левски. Стигна се дотам, че в телевизионно предаване шефът на соченото за най-влиятелно обединение на „сините“ фенове – Степан Хиндлиян, да дава акъл на един от най-богатите българи, какво точно да направи, за да го убеди, че наистина милее за клуба. Беше горе-долу нещо от сорта „ако му вземат бизнеса с лотарията и не може да дава 2 милиона лева месечно, да дава 1 милион, 500 хиляди или поне 100 хиляди.

И това всичко гарантирано с коментари – негови и на другари левскари, имащи авторитет в общността, че най-важното за Левски било да се откаже от модела „бащица“- тоест от един чове да зависи какви пари ще се наливат в отбора.

Чак ден след срещата с премиера обаче феновете се усетиха в какъв капан са ги вкарали. Ако Васил Божков се примири с откровената експроприация на вероятно най-печелившия му бизнес, каква е гаранцията, че първо някой изобщо ще се хване да помага на клуба, при положение че може да му се случи същото, и второ дали ще дава толкова пари и ще създаде такава организация.

Защото това, което феновете не мгоат да отрекат, е, е нещата в Левски започнаха лека-полека да придобиват, както обичахме да казваме в споменатите времена (когато който предаде Левски беше „Чепинец“) вид, удобен за логаритмуване. Оперативно с нещата се занимава вероятно най-подготвеният футболен управленец след Иван Вуцов и Наско Сираков – Павел Колев, а за треньор бе поканен (и още по-важно е, че прие) Петър Хубчев – единият от двамата най-читави български треньори през последните петнайсетина години.

Като изключа изказването на представителя на „УЛТРАС ЛЕВСКИ“ – не го познавам момчето, но то подчерта, че говори изключително от свое име и подкрепя собственика, останлите се разграничиха така рязко, че чак на мен ми стана неудобно . Онзи ден препрочитах „Ханибал“ на Томас Харис (продължението на „Мълчанието на агнетата“) и там има много подходящ цитат на Кларис Старлинг: „Гади ми се, като гледам, как всички вие се опитвате да си измиете ръцете“. Тези, дето обясняват, че за тях „Левски“ бил над всичко и нямало да позволят да бъде използван за защита на не знам какви си интереси, са докарали на стадиона за последния мач (виж графиката) 1053-ма души. Е, извинявайте, ама на мен последователите във фейсбук са ми 2400.

Направете си изводите в този случай, кой предаде Левски!

автор: Едуард Папазян

Автор: Едуард Папазян

Related posts

Leave a Comment