Сираков: Преди събувахме гащите на Папен, Мапен в София, а сега…

Наско Сираков сподели мнението си пред „България днес“ преди плейофите на България за чаканото вече 16 години класиране на Европейско първенство. Ето какво каза легендата на българския футбол:

Г-н Сираков, как определяте шансовете на България да играе на Европейското първенство идното лято?

– Изключително тежко ще бъде. Дай Боже да се класираме. Ако и сега не се възползваме, не знам кога. Аз винаги съм оптимист. По-лесно не можеше да ни се случи с два мача у дома. Ще им стискам палци на момчетата, защото такъв шанс едва ли ще ни се отвори отново.

Споделяте ли мнението, че съперниците ни Унгария и евентуално Исландия или Румъния са отбори от нашата черга?

– Вече не сме дори и от тази черга. Една Унгария харчи по 2 милиарда евро за спорт. Строят стадиони, зали, басейни. Имат по трима световни шампиони минимум по плуване. Но това, че играем у дома, е предимство.

Сътресенията в БФС ще окажат ли влияние върху представянето на отбора?

– Никой не може да каже как ще се отразят рокадите в БФС и напускането на Боби. Дай Боже да се отразят положително, това трябва да се молим. До 5-6 май, когато изтича срокът за кандидатите, всичко ще е само приказки и спекулации. Нови кандидати ще има със сигурност и се надявам да са добри.

Източник: LAP.bg

– САЩ ’94 никога няма да се повтори! Ние бяхме бяхме футболисти продукт на друго време. Сега в момента държавата от 30 години е абдикирала от спорта и футбола като цяло. Няма как да се изградят цяла плеяда такива играчи. Да, може да излезе някой. Последните ни големи футболисти – Бербатов, Мартин Петров, Стилиян – те са изградени също преди това. Това е истината. Сега няма шанс.

Кога може да видим по-различно лице на националния отбор?

– Дори да променим всичко, нужни са най-малко между 6 и 8 години, за да имаме национален отбор, от който да не се срамуваме. Не може да идва Косово и да те надиграва, ама тотално, на стадион „Васил Левски“. Да те мачка! Ние едно време такива отбори не ги брояхме за живи. Националният стадион и преди нас дълги поколения се беше превърнал в непревземаема крепост. Който и да дойдеше тук, дали световен, или европейски шампион, ако измъкне равен, скача и си удря г..а в тавана. 92-а година дойдоха Франция тук с Папен, Мапен, Лоран Блан… и им събухме гащите 2:0!

Related posts

Leave a Comment