Жужо: С Лафчис оставихме Левски на плюс

Легендата на Славия и бивш спортен директор на Левски Андрей Желязков даде интервю пред „Тема Спорт“. Той говори за спряното ни първенство, талантите във футбола ни, както и пандемията, сложила ни под карантина. „Възхищавам се на лекарите. Това са хора, достойни за уважение. Не трябва никога да забравяме какво правят в момента“, заяви Жужо.

Г-н Желязков, как сте и как са хората около вас по време на карантината?
– Добре, спазваме стриктно инструкциите. Ние сме дисциплинирани хора. Не може да не излезем и да купим някои неща от първа необходимост, но става въпрос, че трябва да се вслушваме в препоръките на тези, които ни напътстват в този момент.

БФС реши първенството да бъде подновено. Оптимист ли сте, че ще може да се стартира отново?
– Не трябва ли да поставим на първо място здравето на хората, на децата, на възрастните, на всички, а след това да говорим за футбол? Без него може временно, не е толкова страшно. Не може обаче без хората. Това е опасното. Чета и слушам кой как иска да продължи първенството или пък да бъде спряно. За мен много добре ще е, както каза Венци Стефанов, ако играем бараж с Унгария, да имат футболистите по няколко мача натрупани преди това. Но това, ако е за сметка на здравето на много хора, няма смисъл. Някои казват да се играе пред празни трибуни. В българския футбол и без това е така. На много такива стадиони съм ходил. Един чужденец беше с мен и присъствахме на мач, на който нямаше хора и ме попита защо. Аз се засмях и му казах, че отборите са наказани и затова няма публика.

Левски се намира в сложна ситуация. По времето на първия ви период в клуба като директор – след средата на 90-те години на миналия век, сините пак имaxa трудности. Как се справяхте в онази ситуация?
– Ще прозвучи малко самохвално, но с Томас Лафчис оставихме клуба на плюс. Мисля, че ставаше въпрос за 700-800 000 марки, които имаше да се получават, и без никакви задължения. Такива са фактите. Не знам как мислят всички ръководители, че може постоянно да живеят на кредити и заеми. Да вкарват клубовете в задължения и след това да се оттеглят, и да оставят следващия да му мисли. Не знам дали държавата има право да се намесва, но трябва да се постави някакъв лимит. Повече от 1 милион, ако има задължения клубът, или да разпродава и да си оправя дълговете, или му се взима лиценза. Трябва да има някакви закони. Дано дойде краят на футбола на заем. В Германия преди време Борусия Дортмунд бяха в такова положение, когато бяха затънали с близо 90 милиона евро. Но тогава продадоха звездите си и намалиха дълговете. Започнаха на ново и ето, че пак са топ отбор.

Истина ли е, че сте си продал колата навремето, за да осигурите заплати на футболистите?
– Не, дори да съм го направил, няма да го кажа. Помагали сме. Мои приятели също, а след това сме им възстановявали сумите.

Как ще коментирате трансфера на Георги Георгиев от Славия в Левски?
– Отдавна ми харесваше Георги Георгиев. Още, когато беше в Ботев Пловдив. Да ме извини черногорският страж на Левски Милан Миятович – той е добър, но ако има интерес към него, да го продадат. Това ще е добър ход. Взимаш парите и ако си на печалба си добре, ако си 0:0 – пак е хубаво. Сега взимаш национален вратар, който е на 30-31 години, умее да вкарва отлично топката в игра с крак – трябва той да играе.

Като говорим за Славия, как ще коментирате налагането на младия Филип Кръстев?
– Много добро решение. Следя го от много време, а и не само него, защото ходя на мачове на юношите. Славия по начало има добри млади играчи. Филип Кръстев вървеше много добре в юношите, но после се получи спад при него. От няколко месеца расте и се вижда, че има качества за голям футбол. Надявам се да е куче на терена, защото футболните качества ги има. Бих посочил още Ботев Пловдив и Черно море. И там залагат на млади и резултатите са налице.

Related posts

Leave a Comment